Δύο λόγια για τους Πομάκους

Οι Πομάκοι είναι μια μεσογειακή φυλή κοινής καταγωγής με τους υπόλοιπους Έλληνες, η οποία, όμως, κάτω από συνθήκες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές, εξεσλαβίσθηκε γλωσσικά και εκμωαμεθανίστηκε θρησκευτικά, χωρίς να έχει καμιά σημασία αν αυτό έγινε με ή χωρίς βία.

Η φυλή τούτη που έμεινε και εξακολουθεί να μένει, ξεχασμένη και ίσως για πολλούς άγνωστοι, είναι εντυπωσιακά δεμένη με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα και έχει όλα τα σωματοσκοπικά και ανθρωπολογικά γνωρίσματα των ελλήνων.

Αν σταθεί κανείς μπροστά σε ένα χάρτη της Ελλάδας και άφησε το μάτι του να κινηθεί στις βόρειες ορεινές περιοχές, περισσότερο του νομού Ξάνθης και λιγότερο της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της Δράμας, έχει περίπου καθορίσει το γεωγραφικό χώρο στον οποίο ζει μία ξανθιά Ελληνική φυλή, με ραδινό ανάστημα.

Απόγονοι των Αγριάνων, οι Πομάκοι, ζουν σ’ ένα δικό τους κόσμο που τον συνθέτουν σκληρή δουλειά στο καπνοχώραφο ή στο δάσος, προσευχή στο τζαμί και καφέ στο καφενείο. Η έκφραση και το χρώμα των ματιών τους, η λιπόσαρκη κορμοστασιά και το δέσιμό τους με το χώμα των πατέρων τους, αλλά και πνευματική οξύτητα των παιδιών τους, φωνάζουν πως η φυλή τούτη έχει τη Μεσόγειο στο αίμα της, μυρίζει Αιγαίο.

________________
Στην εικόνα, Αναχώρηση υποψήφιων προσκυνητών για την Μέκκα, από τον Εχίνο, το έτος 1965.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του Πόλυ Α. Μυλωνά, στο έργο του «Οι Πομάκοι της Θράκης», από τις εκδόσεις ‘’Νέα Σύνορα’’ Α.Α. Λιβάνη.

ΘΡΑΚΗ's photo.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: