ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΓΕΝΕΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΟΙΩΝ

Devrimci Karadeniz

Στην Άγκυρα με την πρωτοβουλία της οργάνωσης “Πρωτοβουλία Ελεύθερη Σκέψη στην Άγκυρα” (Ankara’da Düşünceye Özgürlük Girişimi) και της εφημερίδας “Νewrόz” διοργανώθηκε το πάνελ με τίτλο “Πρώτος Παγκόσμιος και Μετά, το Πρόβλημα του Βιλαετιού της Τραπεζούντας και ο Πόντος”.

Το πρώτο πάνελ που να αφορά τις σφαγές, τους διωγμούς και την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας,  που είχαν ξεκινήσει με την οργάνωση “Ένωση και Προόδου” (İttihat ve Terakki) και συνεχίστηκαν με την ηγεσία του Mustafa Kemal, κατά την διάρκεια της προσπάθειας ίδρυσης της “Τουρκικής Δημοκρατίας” μεταξύ των ετών 1914-1923.

Στο πάνελ τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι, η πολιτική μετεγκαταστάσης και σφαγών είχε ξεκινήσει από την εποχή της “Οθωμανικής Αυτοκρατορίας” και συνεχίστηκε και στα πρώτα χρόνια της “Τουρκικής Δημοκρατίας” και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κλήθηκε η Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων.

Υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο συγγραφέας και ομιλητής στο πάνελ ο Mahmut Konuk δήλωσε ότι, πραγματοποίησαν  το πρώτο πάνελ μετά από περίπου 100 χρόνια σε αυτά τα χώματα, για τους διωγμούς και τις σφαγές που συνέβησαν πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και συνεχίστηκαν μέχρι το 1923.

Το πάνελ ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή, για την μνήμη των θυμάτων όλων των λαών που υπέστησαν γενοκτονίες.

Την εισηγητική ομιλία του πάνελ  έκανε ο Fikret Başkaya με τον Γενικό Πρόεδρο του “Κόμματος Ελευθερίας και Σοσιαλισμού” Sinan Çiftyürek.

H ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΦΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στην ομιλία του ο Başkaya είπε,“η Τουρκία είναι η συνέχεια των Οθωμανών και δεν απόκτησε κανένα διαφορετικό χαρακτήρα. Το 1923 αυτό που άλλαξε ήταν μόνο το όνομα του καθεστώτος. Στην παράδοση των Οθωμανών υπήρχαν δυο πολιτικές, μαζικές σφαγές και πολιτικές μετεγκατάστασης. Σήμερα αυτή η παράδοση συνεχίζεται στο Κουρδιστάν. Δεν άλλαξε τίποτα”.

Στην πρώτη συνεδρίαση της οποίας τον συντονισμό ανέλαβε η Pınar Ömeroğlu,πήραν λόγο οι, κοινωνιολόγος İsmail Beşikçi,καθηγητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Marmara, o Ahmet Demirel, συντάκτης και μεταφραστής, ο AtillaTuygan, και ο ακτιβιστής ειρήνης Γιάννης Βασίλης Γιαϋλαλί.

Η ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙ

Ο Beşikçi ο οποίος πήρε το λόγο πρώτος είπε ότι, η “İttihat ve Terakki” πρώτα προσπάθησε να σώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία με βάση την τουρκική εθνική ιδεολογία. Ως αποτέλεσμα αυτής της ιδεολογίας εξορίστηκαν οι Έλληνες του Πόντου, της Καππαδοκίας και του Αιγαίου (δυτικής Μικρας Ασίας). Από την άλλη προσπάθησαν να εξοντώσουν τους Αρμένιους με ξεριζωμούς. Καταβλήθηκαν προσπάθειες για να αφομοιωθούν στην τουρκική κυρίαρχη μουσουλμανική αίρεση (Σουνιτικη) οι Κούρδοι και οι Τούρκοι Αλεβίτες. Η δεύτερη φάση του σχεδίου που προέβλεπε αυτή η ιδεολογία, ήταν να εθνικοποιηθεί η Οθωμανική οικονομία με τις περιούσιες που άφησαν πίσω οι Έλληνες και οι Αρμένιοι”.

O Beşikçi στη συνέχεια της ομιλίας του υπογράμμισε τα εξής: η İttihat Terakki την περίοδο που προσπάθησε να εφαρμόσει το σχέδιο “Toυρκοποίηση” συμπίπτει με τους ΒαλκανικούςΠολέμους και τις ήττες που ακολουθούσαν. Μετά από αυτές τις ήττες άρχισε μια σειρά πιέσεων, προκλήσεων και σαμποτάζ εναντίων των Ελλήνων στην δυτική Μικρά Άσια το 1911. Τα σαμποτάζ στον Πόντο αρχίζουν την Άνοιξη του 1914.

Ο Beşikçi πρόσθεσε επίσης, “Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εξοριστήκαν και σφαγιάστηκαν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Όταν κοιτάμε σε αυτές τις σφαγές μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα αλλά η Τουρκία είναι ένα κράτος, ένα κράτος που ιδρύθηκε καταστρέφοντας την χώρα των Κούρδων και την χώρα των Ποντίων.”

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο MUSTAFA KEMAL ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΕΟΝΟΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΛΙΑ

Ο Attila Tuygan που έλαβε το λόγο σημείωσε ότι “στην διαδικασία της γενοκτονίας επειδή μετέχει και ο Mustafa Kemal, κυρίως για αυτό το λόγο, θέλουν να τα κρύψουν κάτω από τα χαλιά. Ήτανάνθρωποι που έφευγαν και κρυβόντουσαν στα βουνά από την καταπίεση και τα Amele Taburu. Ζούσαν εκεί σε μικρέςομάδες, αλλά δολοφονήθηκαν”. Συνεχίζοντας ο Tuygan περιέγραψε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως εξής.

“Οι ανεπίσημες και αντικειμενικέςιστορικές έρευνες, ακόμα και τα αρχεία των συμμάχων των Οθωμανών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνουν ότι πάνω από 350 χιλιάδες Έλληνες Πόντιοι, 300 με 600 χιλιάδες Ασυριοι, Νεστοριανοί και Χαλδαίοι, εξοντώθηκαν από τους Τούρκους στρατιώτες και παραστρατιωτικούς και Κούρδους πολιτοφύλακες. Αλλά επειδή η επικέντρωση γίνεται στην Αρμενική Γενοκτονία, σχεδόν παραμελείται ο πόνος των άλλων εθνοτήτων για πολλούς λόγους. Όπως κατάφεραν οι Αρμένιοι να μην ξεχάσουν την μνήμη της γενοκτονίας τους, όλη η ανθρωπότητα την προσπάθεια για τη συνολική εξόντωση των Εβραίων, των Σλάβων, των Τσιγγανών, και των άλλων εθνοτήτων από τους Ναζί, έτσι και από τους αρχαιότερους λαούς της Ανατολίας, οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουν τον διωγμό τους. Το δικαίωμα στην δικαιοσύνη ανήκει στα παιδιά και στα εγγόνια εκείνων των ανθρώπων. Ο Πόντος που είναι η κληρονομιά του Ελληνισμού στην Μαύρη Θάλασσα πλέον δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1913, ο συνολικός πληθυσμός του Πόντου ήταν περίπου 1 εκατομμύριο 770 χιλιάδες. Αν πρέπει να κατατάξουμε αυτόν τον αριθμό με βάση την θρησκευτική καταγωγή, ήταν περίπου 1 εκατομμύριο Μουσουλμάνοι και οι μην Μουσουλμάνοι ανέρχονταν περίπου στους 750 χιλιάδες στην πλειοψηφία τους Έλληνες. Η εθνική καταγωγή του πληθυσμού έδειχνε μια μεγάλη ποικιλία. Από διάφορες προελεύσεις οι Τούρκοι ήταν 770 χιλιάδες, οι Έλληνες 935 χιλιάδες, 60 χιλιάδες Αρμένιοι και 5 χιλιάδες Ευρωπαίοι.Επίσης εκείνη την περίοδο στον Πόντου πήρχαν 1.454 χωριά, 1.890 εκκλησίες, 22 μοναστήρια, 1.647 παρεκκλήσια και λειτουργούσαν 1.401 σχολεία με 85.890 μαθητές.

Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου από την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών της Τραπεζούντας το 1461 μέχρι την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών με τηνΣυνθήκη της Λοζάνης το 1923, μερικά κομμάτια είτε από άγνοια είτε από ψέματα έμειναν στο σκοτάδι. Αυτά τα κομμάτια δικαιούνται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η διαδικασία εξαφάνισης τους είναι δραματική.

Όλα τα χωριά στον Πόντοκαταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν, κατασχέθηκαν τα ακίνητα τους, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν στις γειτονικές χώρες. Η γενοκτονία των Πόντιων πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις. Η πρώτη ήταν με την οργάνωση İttihat Terakki μεταξύ 1916-1918 και η δεύτερη με τους κεφαλικούς μεταξύ 1929-1923.

Όλοι ξέρουμε τις εξελίξεις της περιόδου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την ήττα των Οθωμανών, το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα που απέκτησε την δύναμη με την ηγεσία του M. Kemal , τη στήριξη και των Μπολσεβίκων, των Ιταλών, των Γάλλων και του κόσμου του Ισλάμ, και από την άλλη εκμεταλλεύτηκε και τις εσωτερικές διενέξεις στην Ελλάδα μεταξύ Μοναρχικών και Βενιζελικών, ξεκίνησε τον δικό του πόλεμο. Το Μαιο του 1919 ο M. Kemal μετέβηκε στην Σαμψούντα και άρχισε να οργανώνει τον εθνικιστικό τούρκικο στρατό. Όπως ανάφερε και η Ayşe Hür σε ένα άρθρο της ότι η απόβαση του M. Kemal στην Σαμψούντα ως επιθεωρητής στρατού, αποσκοπούσε στην “απαλλαγή από τον ποντιακό μπελά”. Ο M. Kemal μόλις ήρθε στην Χάβζα, συναντήθηκε με τον Topal Osman και ανέθεσε την υπόθεση στα έμπειρα χέρια του. Ο Topal Osman ανταποκρίθηκε και του απάντησε ως εξής, “μην ανησυχείτε Πασά μου θα τους θυμιάζουμε έτσι ώστε θα πεθάνουν μες τις σπηλιές τους σαν αγριομέλισσες”. Ο Topal Osman εκείνη την περίοδο ήταν καταζητούμενος για τα εγκλήματα ενατίον των Αρμενίων. Πιθανότατα με την παράκληση του Mustafa Kemal άρθηκε το ένταλμα σύλληψης του από τον Σουλτάνο Vahdettin το 1919. Παρά τις αντιρρήσεις του νομάρχη Τραπεζούντα  Cemal και του τοπικού κυβερνήτη της Κερασούντας, ο Topal Osman ξεκίνησε την εκκαθάριση των Ελλήνων του Πόντου. Σύμφωνα με τον Falih Rıfkı ο Topal Osman καθάρισε την περιοχή με βασανισμούς και βαρβαρότητες όπως,“επίθεση σε 3 Ελληνικά σπίτια για κάθε Τουρκικό σπίτι πουδεχόταν επίθεση, έσκαβαν οι ίδιοι τον τάφο τους και τους έθαβαν ζωντανούς, επίσης για καύση στα καζάνια των βαποριών χρησιμοποιούσε ανθρώπους”. Όταν αυτά γίνονταν στον Πόντο, ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα αδιαφόρησε, η κυβέρνηση του Βενιζέλου δεν τους απάντησε καν. Διότι ο Βενιζέλος από την δική του πλευρά είχε πιο ρεαλιστικούς και χειροπιαστούς στόχους. Η ΣοβιετικήΡωσία, για να προσεγγίσει το “Κεμαλικό Κίνημα” διέλυσε τις οργανώσεις των Ποντίων στο Βατούμ και παρέδωσε τους ηγέτες τους, στους κεμαλικούς. Η συνεργασία των κρατών  της Αντάντ, στα εγκλήματα μεταξύ 1919-1922,επέτρεψε στον Mustafa Kemal να ολοκληρώσει το εθνικιστικό κίνημα που είχαν αφήσει στην μέση οι “Νεότουρκοι”.

Εκτος από κάποιες εξαιρέσεις, οι Τουρκοι ιστορικο’ι, προσπαθούν να κρύψουν την γενοκτονία των Ελλήνων, ακολουθώντας τη μιλιταριστική γραμμή της χώρας και υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά ήταν αγώνας εναντίον ομάδων από “τσετέδες”. Για να στηρίξουν αυτό το ιστορικό ψέμα, προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον στην ύπαρξη ενός κινήματος από τσετέδες και η απάντηση και τα αντίποινα των Οθωμανών σε αυτό. αλλά δεν γίνεται κουβέντα για το, γιατί δημιουργήθηκαν αυτά τα Τσετέ και προσπερνάνε την πραγματικότητα ότι οι Έλληνες για να προστατευτούν από τις βιαιοπραγίες των μουσουλμάνων και των παρακρατικών μηχανισμών, ήταν ο μονόδρομος τους.

Υποκλίνομαι με σεβασμό απέναντι στους λαούς που κατάφεραν να συνυπάρχουν, να χορεύουν, να τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια σε διαφορετική γλώσσα με τα ίδια συναισθήματα, να μαγειρεύουν τα ίδια φαγητά, να ψαρεύουν στην ίδια θάλασσα και  στα ίδια ποτάμια, να ταξιδεύουν στους ίδιους δρόμους, όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι κα άλλοι.

 

Συνέχεια… http://devrimcikaradeniz.com/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf-100-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%b7%ce%b8%ce%b7%ce%ba/

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: