ΘΡΑΚΗ
 

 

Γιατί γλώσσα των Πομάκων γράφει ο καθηγητής κύριος Α. Δασκαλάκης:
Είναι «διάλεκτος με πολλά θρακικά στοιχεία και κατά τα άλλα είναι μείγμα ελληνικής, τουρκικής και σλαβικής» (Α. Δασκαλάκης, αρχείο θρακικού θησαυρού, τόμος δεύτερος, 23, 1958, σελίδα 9 – 10).

Αναμφισβήτητα τα θρακικά στοιχεία είναι πολλά στη διάλεκτο των Πομάκων. Συμφωνούμε, σ’ αυτό, με την άποψη του κύριου Δασκαλάκη, αν και διαφωνούμε ως προς την σειρά «των υπολοίπων» στοιχείων του μίγματος. Τα περισσότερα στοιχεία της ομιλούμενης σήμερα Πομακικής είναι σλαβικά και ακολουθούν τα τούρκικα και τα ελληνικά.
………
Τουρκικές ρίζες ή και ολόκληρες λέξεις τούρκικες υπάρχουν στην πομακική. Η πομακική όμως, σε γενική γραμμή, είναι ένα ιδίωμα σλαβικό του οποίου η προέλευση είπαμε όλου πώς εξηγείτε. Η γλώσσα όμως και η θρησκεία δεν αποτελούν, πάντοτε, τεκμήριο της καταγωγής μιας ομάδας ανθρώπων.

Η πολύχρονη καταπιεστική κατοχή των Σλάβων, εξεσλάβισε γλωσσικά τους Πομάκους, όπως και άλλους κατοίκους άλλων περιοχών. Η δε τουρκική κατοχή τους εξισλάμισε θρησκευτικά.

Η μόνη σχέση όμως ανάμεσα στον Πομάκο και τον τούρκο είναι εκείνη που υπάρχει μεταξύ τούρκου και Άραβα ή και Πακιστανού. Έχουν δηλαδή κοινή θρησκεία. Αλλά μήπως αντίστοιχη θρησκευτική σχέση δεν έχουν και οι Έλληνες με τους Γάλλους, Σκανδιναβούς ή και Αιθίοπες; Είναι λοιπόν όλοι αυτοί Έλληνες;

________________
Στην εικόνα, ο εκπαιδευτικός κύριος Πέτρος Θεοχαρίδης, με Πομάκους μαθητές του στην Θεσσαλονίκη. Την αλιεύσαμε από το όμορφο ιστολόγιο εδώ: http://pomakohoria.blogspot.gr/2013/04/blog-post_18.html

Από το βιβλίο του Πόλυ Α. Μυλωνά, «Οι Πομάκοι της Θράκης», των εκδόσεων ‘’Νέα Σύνορα’’ Α.Α. Λιβάνη.

ΘΡΑΚΗ's photo.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: