Ο ξένος δάκτυλος που πιέζει να χαθεί η όμορφη γλώσσα (και η ταυτότητα) των Πομάκων!

Η αντίδραση των κύκλων της μειονότητας, ιδίως στην προσπάθειά του αλφαβηταρίου, υπήρξε οξύτατη και άμεση, επειδή με αυτόν τον τρόπο άρχισαν να διαφαίνονται οι υπάρχουσες διαχωριστικές γραμμές στα πλαίσια μιας μειονότητας που θέλουν να την παρουσιάσουν έννοια χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

Μια ενδεχόμενη προβολή γλωσσικής διαφοροποίησης από μέρους των Πομάκων, θα μπορούσε, κατά την άποψή τους, να αποτελέσει την αρχή και άλλων ανάλογων εξελίξεων, που θα είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την παγίωση και την συνειδητοποίηση της διαφορετικότητάς τους, γεγονός κατά βάση ανατρεπτικό για την εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το πρόβλημα της γλώσσας είναι ενδεικτικό του πλαισίου μέσα στο οποίο εγκλωβίζεται και η μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού των Πομάκων. Είναι γνωστό ότι παρόμοια αντιμετώπιση υπάρχει για το ζήτημα της ταυτότητας και της καταγωγής τους. Η βουλγαρική βιβλιογραφία, που επηρεάζεται από την βουλγαρική διεκδίκηση των Πομάκων λόγω γλώσσας, υποστηρίζει ότι πρόκειται για πρώιμους βουλγάρους, που αργότερα εξισλαμίστηκαν.

Η τουρκική πάλι βιβλιογραφία, στηριζόμενοι στην αντίστοιχη τουρκική διεκδίκηση των Πομάκων λόγω θρησκείας, υποστηρίζει ότι πρόκειται για τουρκόφωνα φύλλα, πιθανότατα Κουμάνους, ή για Τσεπνίδες, συσχετίζοντάς τους με τη δράση στην περιοχή του Edu Muslim, ευνοουμένου της δυναστείας των Αββασιδών (750 – 258).

Τέλος, η ελληνική θέση είναι ότι πρόκειται για απογόνους αρχαίων θρακικών φυλών, ίσως μάλιστα των αναφερόμενων από τις πηγές Αγριάνων, που σε κάποια, σχετικά πρόσφατη, φάση της ιστορίας τους εξισλαμίστηκαν και τραυματίστηκαν γλωσσικά.

_________________
Την φωτογραφία με τις γλυκόφατσες να παρελαύνουν, την αλιεύσαμε από τον Θρακιώτικο ειδησεογραφικό δίαυλο http://www.xanthinet.gr/

Ως πηγή για το κείμενο, χρησιμοποιήσαμε ελάχιστο απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Μ. Γ. Βαρβούνη «Παραδοσιακός Πολιτισμός των Πομάκων της Θράκης», από τις εκδόσεις «Οδυσσέας».

See More

ΘΡΑΚΗ's photo.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: