Τα πανάρχαια ελληνικά έθιμα του γάμου στους Πομάκους

Η αστική ομογενοποίηση παρατηρείται και στα έθιμα του γάμου, τα οποία στις εκτός Ξάνθης πομακικές περιοχές διατηρούν ορισμένες αρχαϊκές μορφές, ενώ στην πόλη τείνουν να μιμηθούν μορφές του χριστιανικού γάμου, εκτός φυσικά από την θρησκευτική τελετουργία.

Το φαινόμενο αυτό ίσως πρέπει να συσχετιστεί με τη γενικότερη εξομοίωση και τυποποίηση των γαμήλιων εθίμων μέσα στο αστικό περιβάλλον, που παρατηρείται σε διάφορες ελληνικές περιοχές.

Η απουσία θρησκευτικής τελετουργίας στο ισλάμ αφήνει χώρο για την ανάπτυξη λαϊκών εθιμικών πρακτικών, οι οποίες και προσδιορίζουν τον γάμο τους Πομάκους. Το βράδυ του Σαββάτου, για παράδειγμα, γίνεται γλέντι στο σπίτι της νύφης, ενώ το βράδυ της Κυριακής, που είναι συνήθως η ημέρα του γάμου, γίνονται γλέντια και στο σπίτι της νύφης και σε εκείνο του γαμπρού.

Το εθιμικά καθορισμένο τελετουργικό του γάμου συνίσταται στην παράδοση της νύφης τον γαμπρό, το μεσημέρι της Κυριακής, ο οποίος την παίρνει συνοδευόμενος από τους συγγενείς και τους φίλους του, και μετά από σύντομο γλέντι στην αυλή του σπιτιού της, την οδηγεί στο σπίτι του, όπου και θα εγκατασταθεί το καινούργιο ζευγάρι. Η εγκατάσταση είναι συνήθως ανδροπατροτοπική και σπανιότερα νεοανδροτοπική.

Στην Ξάνθη πάλι, το μεσημέρι της Κυριακής, μετά το καθιερωμένο γλέντι του Σαββάτου, η νύφη πάει στο κομμωτήριο και κατόπιν μαζί με το γαμπρό μεταβαίνουν στο κέντρο διασκέδασης, όπου θα γιορτάσουν τον γάμο τους, με τους φίλους και τους συγγενείς.

_________________

Η φωτογραφία ανήκει στον κύριο Μιχάλη Πασσαλή, και την αλιεύσαμε από τον Θρακιώτικο ειδησεογραφικό δίαυλο http://www.xanthinet.gr/

Ως πηγή για το κείμενο, χρησιμοποιήσαμε ελάχιστο απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Μ. Γ. Βαρβούνη «Παραδοσιακός Πολιτισμός των Πομάκων της Θράκης», από τις εκδόσεις «Οδυσσέας».

 

Image may contain: 2 people
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: